Ebay guide – Sådan handler du sikkert på Ebay uden problemer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (15 votes cast)

Efter flere forespørgsler, så kommer der her en guide til, hvordan du kan handle sikkert og problemfrit på Ebay. Det gælder alle Ebay siderne, dvs. Ebay.com, Ebay.de, Ebay.co.uk, Ebay.fr, Ebay.it osv. Guiden tager udgangspunkt i, at du allerede har oprettet en bruger på Ebay, og at du ligeledes har oprettet eller vil oprette en bruger på Paypal. 
Alle illustrationerne stammer fra Ebay.de, hvorfor der kan være sproglige forskelle i forhold de til de andre Ebay sider.

Hvad er Ebay?

Meget simpelt fortalt, så er Ebay en formidlingsside, som forbinder sælger med køber. Ebay tager et gebyr for denne service, og det er sådan Ebay tjener penge.
Sælger kan vælge at sælge sine varer på 2 måder.

  1. Via auktion, hvor højeste bud vinder. Det er muligt at fastsætte både mindstepris, startpris mm. Alt dette er ekstra services, som sælger kan købe sig til, så sælger er sikker på, at en vare ikke bliver solgt under en aftalt pris.
  2. Via faste priser. Her fastsætter sælger en pris, ligesom du kender det fra en butik eller webshop. Evt interesserede kan så købe varen her&nu ved at trykke på en købsknap, ligesom i en normal webshop.

Ebay er desuden delt op i lokale regioner, eller sagt på en anden måde, Ebay er lande opdelt. Det vil sige, at der findes en lokal Ebay side for alle de store markeder i EU + USA. Søger du f.eks på Ebay.de, så vil du hovedsagelig finde tyske sælgere. Søger du på Ebay.fr så er det hovedsageligt franske sælgere osv. De to eneste sider, som skiller sig ud, det er Ebay.com og Ebay.co.uk.
På Ebay.com finder du alle amerikanske sælgere + mange annoncer fra de lokale Ebay sider. Man kan sige, at Ebay.com er en delvis opsamlingsside for alle de lokale Ebay sider + alle amerikanske sælgere.
Ebay.co.uk har lidt de samme træk som Ebay.com. Du finder alle engelske sælgere, men der er desuden mange sælgere fra Kina, Hong Kong, Tyskland, USA mm. Så handler du på Ebay.co.uk, så skal du være ekstra opmærksom på afsender landet!

Hvordan fungere Ebay?

Når du har købt en vare enten via auktion eller køb her&nu, så modtager du en mail fra Ebay. Det er en slags ordre bekræftelse, hvor der står sælger informationer, dine info samt info omkring dit køb.
Du kan direkte i denne mail gå videre til betalingen, som foregår via Paypal. Læs mere om Paypal længere nede.
Når du har betalt, enten via Paypal, bankoverførsel eller hvordan du og sælger aftaler det, så vil sælger sende din vare. De fleste sælgere sender indenfor få dage. Efter du har modtaget din vare, så vil du kunne gå ind på Ebay og rate sælgeren. Altså give sælger en karakter, som baseres på, hvordan dit køb er forløbet. Du har desuden mulighed for, at skrive en kommentar. Det kan kun anbefales, at du skriver seriøse kommentarer, som evt kan benyttes konstruktivt at sælger. Det hjælper ikke at skrive, at “varen var noget lort” punktum. Ud fra sådan en kommentar kan sælger se, at du ihvertfald ikke var tilfreds med købet, men ellers kan der ikke trækkes andre informationer. Og andre købere kan heller ikke bruge kommentaren til noget. For den er alt for upræcis og intetsigende.

Hvad er Paypal?

Paypal er et betalingssystem, som i dag er integreret med Ebay, men det er en service, som Ebay har tilkøbt. Paypal blev startet i 2000 med ideen om, at formidle betalinger imellem to enheder (med enheder forstås personer eller firmaer). Paypal kræver ingen abonnement, hvilket er en af grundene til den store succes. Ligeledes kan private personer benytte Paypal både til at sende og modtage betalinger. Servicen blev en succes fra start, og Paypal var langt mere populært en Ebays Billpoint betalingssystem. Faktisk var Paypal så populært, at Ebay opkøbt firmaet allerede i 2002 for $1,5 milliarder.

Fordelen ved Paypal er, at køber hurtigt og sikkert kan betale for sine varer. Det kræver blot, at køber har en bruger hos Paypal, eller betaler med sit kreditkort via Paypal. Sælger kan se pengene med det samme, og et køb kan dermed afsluttes samme dag. Sælger betaler et gebyr for at modtage betalingen, mens køber betaler et gebyr for at sætte penge ind på Paypal kontoen (der betales dog ingen gebyr ved bankoverførsler). Det skal dog siges, at Paypal har en vekselkurs, som matcher den bankerne tager for fysik valuta. Dvs det er dyre at betale i fremmed valuta, fremfor hvis du valgte en bankoverførsel.
Paypal servicen kan bruges på kryds og tværs af landegrænser og verdensdele, så længe at ejeren af en bruger har valideret sig.

Paypal er verdens største betalingssystem, som håndterer betalinger for både private og firmaer.

Sådan er en annonce opbygget på Ebay!

Herunder følger en guide til, hvordan du kan handle sikkert på Ebay, og hvordan du undgår problemer. For det er faktisk meget simpelt, hvis du blot tager nogle få forholdsregler.

Du kan gøre nedenstående billeder større ved at klikke på dem.

Her over ser du de to forskellige salgsformer på Ebay. Auktion eller køb Her&Nu. Der er taget udgangspunkt i to sælgere, som begge sælger pumps og stilletter, for at gøre det let sammenlignelig.
For at gøre det let forståeligt, så har vi markeret nogle områder med farvede cirkler. Herunder følger forklaringen til de farvede cirkler.

Sort cirkel
Auktion: Her kan du se, hvor længe der er tilbage, før at auktionen udløber.
Køb Her&Nu: Her kan du se, hvor mange enheder der er til salg af det pågældende produkt.

Rød cirkel
Auktion: Her kan du se det højeste bud pt. Det er altså den pris, som du skal byde over, hvis du vil have chance for at købe produktet.
Køb Her&Nu: Her kan du se den pris, som varen sælges til. Prisen er fast, og du kan blot trykke køb.

Gul Cirkel
Auktion + Køb Her&Nu: Her kan du se forsendelsesprisen. Ofte viser den kun prisen for lokale forsendelser eller internationale forsendelser. Forklaring angående dette finder du længere nede her på siden.

Lyserød cirkel
Auktion + Køb Her&Nu: Her kan du se betalings mulighederne. Det er altså disse måder, at sælger vil have betalingen på.

Grøn cirkel
Auktion + Køb Her&Nu: Her kan du se sælgers tidligere handler, samt hvordan andre købere har vurderet sælger. Tallet i cirklen angiver, hvor mange handler sælger har lavet, hvor køber er kommet med feedback efterfølgende. Neden under sætning kan du se en %-sats af, hvor mange af køberne hos denne sælger, som var positive og glade. Denne funktion bliver omtalt senere, da den er super vigtig, når du vil handle sikkert og problemfrit på Ebay.

Blå cirkel
Auktion + Køb Her&Nu: Her kan du kontakte sælger direkte, hvis du har spørgsmål eller andet.

Violet cirkel
Auktion + Køb Her&Nu: Her kan du se alle de andre varer, som sælger har til salg. Måske du kunne finde flere interessante produkter, nu du var igang med at shoppe. 

Brun cirkel
Auktion + Køb Her&Nu: Her kan du tilmelde auktionen til din observations liste, så du overvåger produktet, og let kan finde det igen. 

 

Længere nede under produkterne, kan du se betalings-og forsendelsesmetoder + firma info. Disse to punkter vil nu blive gennemgået herunder med beskrivelser af de forskellige punkter.

Du kan gøre nedenstående billede større ved at klikke på det.

Gul Cirkel
Det er vigtigt, at du husker at vælge den fane, som på danske hedder forsendelses- og betalingsmetoder, da du her vil finde alle de nødvendige informationer omkring et evt køb. Både hvad angår fragtpriser, men også hvordan du kan betale for varerne (Paypal er næstens standard ved alle sælgere.) 

Sort cirkel
Her kan du se, hvor meget det koster at sende den vare, som du har købt. Bemærk at prisen ofte kun tæller for den pågældende vare, og køber du flere varer fra samme sælger, så skal der betales et lille forsendelsestillæg. Se den røde cirkel.

Violet cirkel
Her kan du udregne dine forsendelsesomkostninger, hvis du køber en eller flere varer hos den pågældende sælger. Du kan ændre stk antal og landet, og så udregner den dine totale forsendelsesomkostninger. En smart funktion som Ebay har tilføjet, som gør det endnu lettere for dig, som køber. 

Rød cirkel
Her kan du se, hvor meget det koster for hvert ekstra produkt du køber hos den pågældende sælger. Du skal lægge dette tillæg til forsendelsesprisen, som du ser i den sorte cirkel. Benyt evt funktionen i den Violet cirkel, hvis du vil undgå at lave regnefejl.

Grøn cirkel
Her kan du se, hvem sælger sender dine varer med. I Tyskland er det oftest DHL, mens det i England oftest er Royal Mail. 

Under tabellen for forsendelses- og betalingsmetoder finder du nedenstående oplysninger om sælger. Bemærk sælger på nedenstående billed er et firma, hvorfor firmaets handelsbetingelser også fremgår. Handler du hos en privat, så vil du ikke se handelsbetingelserne.

Du kan gøre nedenstående billede større ved at klikke på det.

Her kan du se informationer på sælger. Er det et firma, som ved ovenstående eksempel, så kan du se samtlige firma data inklusiv adresse, registreringsnumre, VAT numre mm.
De fleste firmaer har desuden telefonnummer og mail-adresse oplyst. Så skulle du have spørgsmål, så kan du kontakte firmaet direkte via disse.
Dette er en ekstra sikkerhed for dig, som køber!

Sådan handler du sikkert på Ebay!

Nu har du fået en masse gode informationer, og så gælder det blot om, at udnytte disse bedst muligt. Det vil vi hjælpe dig med her, så du står bedst muligt rustet :)

Først og fremmest så er det vigtigt, at du kun handler ved sælgere, som har et godt ry. Derfor skal du ALTID starte med at kigge efter, hvordan sælger er ratet (Den grønne cirkel på de første billeder). Ud fra sælgers tidligere handler får du hurtigt et indtryk af, om hvor seriøs sælger er. Det frarådes at du handler ved sælgere, som har under 50 vurderinger. Og vil du alligevel handle, så husk at læse de andre køberes kommentarer. Der kan stå mange værdifulde informationer.
Når du har vurderet sælger, så er det vigtigt, at du tjekker forsendelsesmetoderne. Her kan du nemlig få en god indikation på, hvor varerne evt sendes fra (flere sælgere skriver f.eks UK, men varerne sendes fra Asien, og du bliver dermed pålagt moms, told og toldgebyr!). Disse informationer finder du i den gule cirkel på de første billeder. Står der f.eks EMS, så vær opmærksom på, at sælger sender varerne fra Asien. Dette er især vigtigt, hvis du køber mærkevarer! (Læs mere om falske webshops her eller Læs mere om import af kopivarer her). Det er som udgangspunkt altid en god ide, at handle indenfor EUs grænser, da du dermed undgår ubehagelige overraskelser i form af moms, told og et toldgebyr.
Det sidste som er vigtigt, når du handler på Ebay, det er at du betaler på en sikker måde. Da du i de fleste tilfælde vil købe dine varer fra en person/firma i et andet land, så er dine rettigheder også dårligere stillet, hvis du betaler med bankoverførsel. Derfor kan vi kun fraråde på det kraftigste, at du betaler via bankoverførsel!
Derimod er Paypal et super smart, simpelt og sikkert betalingssystem, hvis du handler på Ebay. Du betaler enten via din Paypal bruger eller med dit kreditkort via Paypals checkout system. I begge tilfælde er du godt stillet, hvis der skulle opstå problemer. Især hvis produktet ikke lever op til dine forventninger, eller hvis der aldrig dukker et produkt op!
Ebay og Paypal tager klager meget seriøst, når det hele gælder køb på Ebay. Dette sikre dig et højt service niveau, hvis uheldet skulle være ude. Derfor kan du trygt og roligt betale med Paypal, når du handler på Ebay. Du har nemlig samme rettigheder, som hvis du betalte med dit kreditkort på en webshop (det er vigtigt at slå fast, at Paypal ikke er nær så sikkert at benytte, når det gælder køb udenfor Ebay. Det kunne f.eks være på webshops eller salgssider. Derfor er vores anbefaling af Paypal kun i tilknytning af køb af varer på Ebay.) Det er en god ide, at læse Paypals buyers protection, som du kan finde her (under punkt 13)

Mærkevarer skal du som udgangspunkt kun købe af sælgere i EU. Så undgår du problemer, også selvom du skulle blive snydt. Skulle du blive snydt, så husk at påråbe dig din returret, og send derefter varen forsikret retur. Får du derefter ikke dine penge, så kan Paypal løse sagen for dig!
Hvis du køber designer varer, så som Gucci, Dior, Chanel, Louis Vuitton, Balenciaga, Chloe, Bottega Veneta mm, så vær yderst påpasselig, da der er en del falske produkter til salg. Tjek hvad andre har sagt om sælger, og stil endelig en masse spørgsmål til sælger. Du kan ved køb af designer varer søge hjælp på The Purse Forum! De er super venlige til at hjælpe med at spotte falske varer.
Med ovenstående i baghovedet, så er du godt rustet til at handle på Ebay. Husk at bruge din sunde fornuft, og kombiner den med alle facts i dette indlæg, så slipper du for at blive snydt. Der er desværre en del svindlere på Ebay, ligesom der er på alle andre salgssider. Men de har det svære på Ebay, da du kan undgå dem i stor stil.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (15 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +14 (from 14 votes)
Ebay guide - Sådan handler du sikkert på Ebay uden problemer, 9.0 out of 10 based on 15 ratings

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>