Følgende indlæg er skrevet af Nicolaj Thomasen fra Mobiltjek.dk. Nicolaj har valgt at dele en masse gode råd her på bloggen, og det er vi selvfølgelig glade for. Skulle du have spørgsmål, så skriv endelig dit spørgsmål i kommentarfeltet, så vil vi eller Nicolaj selvfølgelig sørge for, at du får den bedst mulige vejledning.
Vælg din nye smartphone ud fra styresystemet
Når du skal vælge din nye smartphone, er det vigtigt at finde det styresystem, der passer bedst til dig. Her er det afgørende hvilke andre enheder du har i forvejen, samt hvilke programmer og tjenester du benytter mest. De 3 førende styresystemer til smartphones, er iOS fra Apple, Android fra Google og Windows Phone OS fra Microsoft. Herudover findes der en lang række andre operativsystemer, Bada, Symbian, Meego, BlackBerry OS m.fl., men det er klart de 3 førstnævnte, der giver adgang til flest programmer, spil og funktioner, da der selvsagt bliver udviklet meget mere til de mest populære platforme.
Nu er det ikke sådan, at man ikke kan benytte Yahoo Search fordi man har en smartphone med Android platform, men mange af Microsofts funktioner og programmer er integreret på i deres styresystem, ligesom det er meget nemmere at synkronisere med andre enheder, der benytter samme platform. Det kan sammenlignes lidt med, at du har en Samsung fjernebetjening, men et Sony TV. Du kan muligvis godt tænde TV´et med fjernbetjeningen og måske endda skifte kanaler, men du har højst sandsynligt ikke adgang til opsætning og indstilling af kanaler.
Prøv før du køber
Det er oftest billigst at handle på nettet, men det kan være et minus, at man ikke kan prøve telefonen inden køb. Det er der heldigvis råd for. Hvis du er så heldig, at nogen i din omgangskreds ejer en tilsvarende mobiltelefon, eller bare en smartphone af samme type, så er det nærliggende at prøve den af og udforske de mange muligheder. Er det derimod ikke tilfældet, så hopper du ned i den lokale telebutik, hvor du både kan blive vejledt og guidet til det rigtige valg. Du behøver selvfølgelig ikke at købe telefonen i den pågældende butik, men takker for kigget og fortæller at du skal bruge lidt længere tid til at overveje købet.
En tredje mulighed, er at søge på den pågældende mobiltelefon. Der ligger masser af anmeldelser og test på nettet og der findes også danske anmeldelser af langt størstedelen af de smartphones, der sælges i Danmark. Udover styresystemet, skal du bl.a. være opmærksom på intern hukommelse, processor hastighed, kamera opløsning, skærmstørrelse, skærmopløsning og kvalitet, samt eksempelvis om telefonen, udover touchskærm, også er udstyret med fuldt tastatur, hvis dette er et ønske.
Kunsten at finde den billigste pris
At finde den billigste pris på lige netop den mobiltelefon du har udset dig, kan faktisk være ganske svært. Mange tror fejlagtigt, at det altid er billigst at købe mobilen uden abonnement og beholde sit nuværende abonnement, hvilket da også er rigtigt i enkelte tilfælde. Men de mest populære smartphones sælges også hos stort set alle mobilselskaber, hvorfor der er stor konkurrence på prisen og der derfor tadig gives et rimeligt stort tilskud til mobilen.
Lad os tage et eksempel: iPhone 4S 16 GB kan købes billigst uden abonnement til 4.699,- kr. hos Apple Store og du beholder dit nuværende abonnement eller taletidskort, hvor du har et forbrug på kun 100,- kr. om måneden. Set over de næste 6 måneder, er din samlede udgift på mobil køb og abonnement 5.299,- kr.
Vælger du derimod at købe den samme smartphone med et Call Me POW! Abonnement, så koster den 3.672,- kr. + 138,- kr. i oprettelse og gebyr, samt 149,- kr. i abonnement om måneden i de kommende 6 måneder. Det giver en samlet mindstepris på 4.753,- kr., altså lidt over købsprisen hos Apple Store, men et godt stykke under din samlede udgift i 6 måneder, hvis du lægger dit nuværende forbrug og udgiften til mobil køb sammen.
Der er alt for meget forbrug inkluderet
Jamen jeg kan slet ikke bruge alt det inkluderede forbrug i Call Me POW! Abonnementet. Det er fuldkomment ligegyldigt, så længe det inkluderede forbrug er større end dit nuværende, da den samlede pris de næste 6 måneder stadig er lavere, end hvis du havde købt mobilen uden abonnement og beholdt dit nuværende abonnement.
Er den inkluderede mængde taletid og data derimod ikke tilstrækkelig, så vælger du selvfølgelig en større pakke, der matcher dit forbrug. Der vil stadig være en stor besparelse, da regnestykket så skal laves om, idet eksemplet med et nuværende forbrug på 100,- kr. om måneden ikke længere passer.
Brug en prissammenligningstjeneste
Det er altid en fordel at benytte en prissammenligningstjeneste inden du køber. Her skal du være opmærksom på om der er et bredt udsnit af teleselskaber repræsenteret, ellers har tjenesten ikke nogen værdi. Hvis du benytter MobilTjek, så kan du vælge at sortere priserne efter den billigste mindstepris. Herefter finder du det første resultat i søgningen, hvor det inkluderede forbrug enten matcher, eller indeholder mere end dit nuværende forbrug.
Tjek samtidig den billigste købspris uden abonnement, læg dit nuværende månedlige forbrug (x6) til prisen og træk mindsteprisen fra din første søgning fra. Vupti, så har du din besparelse.
Husk at tjekke dit forbrug igen efter 6 måneder
Når de 6 måneder er gået og du er ude af bindingsperioden, er det tid til igen at gå dit abonnement igennem. Måske er det allerede tid til at købe en ny mobil – nu kender du jo metoden, eller også kan du finde et billigere abonnement og tilknytte din mobiltelefon.
Hvis sidstnævnte er tilfældet, så logger du ind hos dit teleselskab og henter statistik for de foregående 6 måneder. Herefter finder du igen en sammenligningstjeneste, denne gang skal du bare søge efter taletidspakker i stedet for mobiler. Igen er det vigtigt at der er et bredt udsnit af teleselskaber repræsenteret. Nu finder du den pakke, der har den billigste pris pr. måned og samtidig enten matcher eller overstiger dit højeste månedlige forbrug de seneste 6 måneder.
Held og lykke med dit mobil køb – God jagt!
Læs her hvorfor du skal eller ikke skal købe din iPhone i USA.
Skriv et svar