Følgende indlæg er skrevet af gæstebloggeren Halfdan Timm, som herunder har skrevet en guide om hele idéen at købe en ny iPhone eller anden mobiltelefon billigt i USA. Han driver til dagligt blandt andet disse to sider SimpelSundhed.dk og Nemfinans.dk. I kan finde mere info på dem, hvis I kan lide, hvad I finder herunder. 🙂
Hvert år når – især, når Apple lancerer en ny iPhone – spørger mange tusinde danskere sig selv, om de ikke bare kan drage til USA og købe den til en billig pris dér. Besparelsen i forhold til at købe en splinterny iPhone 4S i en dansk butik og så at købe den i USA kan, på overfladen, næste alene retfærdiggøre en flybillet til USA. Men er det så simpelt?
Vi tillader os at komme med en konklusion til at starte med: Nej. Der er rigtigt mange ulemper forbundet med at købe din nye mobiltelefon, og da især en iPhone, i USA, da det overordnet set ikke er anbefalelsesværdigt. Lad os se på et par af punkterne:
Officiel Apple-butik? Næppe.
Køber du din iPhone 4S fra ny stand fra en officiel Apple-forhandler eller et teleselskab, vil telefonen være låst til brug hos et amerikansk teleselskab. Typisk AT & T, da de i mange år har haft monopol, selvom et andet teleselskab ved navn Sprint også er kommet med fra iPhone 4S. Dette betyder kort sagt, at du ikke i USA kan bruge dine iPhone med andre teleselskaber end det, den er låst til.
Men det betyder faktisk ikke, at du ikke kan købe din iPhone 4S i USA og have den bundet dertil uden at bruge den i Danmark. Du får stadigt lov til at betale for dit abonnement både i USA, og det, du er nødt til at tegne i Danmark, dog. Derfor er dette heller ikke en særligt god mulighed.
Desuden er du nødt til at gennemgå et jailbreak for at kunne benytte telefonens fulde funktionalitet i Danmark. Et jailbreak er at hacke din iPhone (den samme proces for en telefon med Android hedder root). På denne måde kan du omgå mange af de begrænsninger, Apple ellers pålægger deres populære telefoner.
Desværre er du nødt til at gendanne og jailbreake din iPhone hver evigt eneste gang, den skal opdateres til ny software, har du først gjort det en gang. Med andre ord bliver det en irriterende affære på langt sigt at jailbreake din iPhone blot for at kunne bruge den i Danmark, hvis du da ikke benytter dig af de mange andre muligheder, et jailbreak fører med sig – som eksempelvis muligheden for at installere Cydia og installere applikationer på din telefon, Apple faktisk ikke har godkendt (eller har afslået).
Jailbreaket foregår ved hjælp af særdeles brugbart software, og det behøver ikke at tage mere end en god times tid fra A-Z. Jailbreaket kan altid fjernes med en gendannelse. Værd at vide er det desuden, at det typisk tager hackere et par måneder at bryde sikkerheden på ny Apple-software. Hvis du køber en iPhone 5 på udgivelsesdagen i USA, er det derfor ikke sikkert, at du kan jailbreake førend et par måneder senere hjemme i Danmark. Pas på med det.
Som en relevant binote bør jeg også nævne, at din garanti ryger i dét øjeblik, du jailbreaker din iPhone. Teknisk set. Hvis det er hardwaren, der går i stykker, vil en eventuel Apple-reparatør aldrig opdage, at softwaren er ændret, men dør softwaren står du i den grad med håret i postkassen.
Er du så heldig at finde en ulåst iPhone hos en amerikansk forhandler, skal du selvfølgeligt bare benytte muligheden. iPhone 4 og delvist iPhone 4S blev og bliver i et vist omfang solgt ulåst – men du skal gøre dit arbejde godt og være en smule heldig for at ramme en. I så fald skal den stadigt jailbreakes i Danmark.
Køb den brugt
Heldigvis kan du købe brugte eller ulåste telefoner ved hjælp af sider som Cragslist og eBay. Hvis du alligevel er i USA og forbereder et møde inden turen, er dette faktisk en reel mulighed. Arranger handlen med køberen og vær helt sikker på, at der er tale om en unlocked telefon. Du vil stadigt være nødt til at jailbreake den for at få den til at spille 100 % i forhold til danske forhold, dog.
Tag din iPhone i brug før hjemrejsen
Et helt andet punkt er, at du faktisk ikke må købe en iPhone og USA og tage den med hjem i Danmark uden at betale told af den. Importerer du for over 1.150kr per skrivende stund, forår 2012, skal du betale både told, moms og fortoldningsgebyr (160kr).
Hvis tolderne da opdager det. (Læs mere om toldreglerne, moms og toldgebyr her)
Har du taget din iPhone i brug før, at du vender hjem til Danmark, og har du i øvrigt ikke indpakningen med hjem, bliver det svært for toldere at bevise, at din iPhone ikke var med fra Danmark til at starte med. Så længe at du ikke har kvitteringer eller kassen til din iPhone liggende i kufferten, er det mere end almindeligt usandsynligt, at du skulle betale moms og told af den. Og det er altså værd at undgå, da det hurtigt kan putte et par tusinde kroner oven i prise på din iPhone..
Dette gælder ikke kun ved køb af iPhones og andre mobiltelefoner. Importgrænse på lige over tusinde kroner gælder alle varer købt i USA. Vælger du ikke at købe en iPhone, men en iPad i stedet for (som selvsagt sagtens kan købes i USA og bruges i Danmark uden problemer, da denne ikke er SIM-låst både i for og bag af amerikanske teleselskaber), skal du også regne med at betale 30-60 % ekstra, hvis tolderne fatter mistanke til dig og kan bevise, at iPad’en netop er blevet købt i USA.
Grunden til, at du skal betale told af din iPhone 4S fra USA er, at USA ikke er med i EU – og vi har derved en toldgrænse. Køber du din iPhone 4S i eksempelvis engelske Amazon.co.uk pålægges du ikke told, men dette medfører heller ikke nævneværdige besparelser. Tværtimod.
Opsummering: Køb din iPhone i Danmark
Skal vi lave en konklusion må denne være, at det ikke kan betale sig at købe en iPhone i USA og at importere denne i Danmark – selv, hvis du ikke bliver taget af tolden og slipper billigere ind. Ulemperne med jailbreak, at skulle købe den brugt og at have problemer med softwareopdateringer i fremtiden gør det til en potentielt dyr, og i hvert fald ganske kortvarig, fornøjelse at forsøge at snyde systemet på denne måde.
Helt modsætningsvis forholder det sig med en iPad, som du med stor fordel kan købe i USA til langt lavere priser, end tilfældet er i Danmark. Alt, der ikke er SIM-låst, er sådan set en god idé at købe i USA. Især, hvis du er født under en heldig stjerne og ikke bliver snuppet i tolden!
Skriv et svar