Hvordan er reglerne angående køb af kopivarer på nettet?
Som det er beskrevet i et tidligere indlæg, så har reglerne angående køb af kopivarer på nettet til eget forbrug ændret sig meget. Derfor vil vi i dette ekstra indlæg prøve at opsummere, hvilke ændringer der er sket, og hvilke konsekvenser disse ændringer kan have eller har.
Efter der blev afsagt dom i Rolex-sagen i Sø- & Handelsretten, så blev der for første gang lavet et fundament til en ny lovgivning angående køb af kopivarer på nettet. Og den afviger væsentligt fra de tidligere regler.
Før dommen var det tilladt at købe kopivarer, også helt bevist, til eget forbrug. Reglerne var ikke klare, og derfor blev hver enkel sag vurderet separat. Dog var det en god fingerregel, at man max måtte købe 2 stk af samme produkt/størrelse i en forsendelse. Desuden måtte der ikke være hele sortimenter af f.eks tshirts, da ingen mennesker kan passe fra S-XL. Men overholdt man nogle meget simple regler, så var det fuldt ud lovligt, så længe det var til privat forbrug.
Rolex-sagen
Men dommen fra Rolex-sagen ændre det hele. For nu er der pludselig ikke noget, som hedder erhvervskøb og privatkøb. Nu hedder det bare import af kopivarer.
Hvilke forskelle er der så på de nye regler og de gamle regler?
- Der er ikke længere noget, som hedder privatforbrug eller eget forbrug!
- Det er lovligt at importerer kopivarer og varer, som krænker et varemærke, men det er varemærke ejeren, som bestemmer om varerne skal udleveres til dig, som køber. Og det vil de færreste mærker, som vil udleverer varer fra tolden. Det er uanset vare type og pris.
- Danmark har nu fået nogle regler indenfor kopivarer, som matcher med de fleste andre EU landes.
- Alle kopivarer som bliver taget i tolden, skal fra nu af destrueres, hvis ikke varemærke indehaveren accepterer en udlevering af varerne. Der er ikke længere nogen smuthuller til, at du kan få dem udleveret.
Hej dette er et spørgsmål.
Er det ulovligt at købe en falsk kopivare på Ebay?
Og kan man få bøder for det?
Hilsen Sofia (:
@Sofia Holk
Ja det er ulovligt, men det bliver kun et problem for dig, hvis varen sendes fra et land udenfor EU.
Det er dog ikke alle brands, som gør noget ved kopivarer til privatforbrug 🙂
Min søn har købt et par kopisko på nettet. Nu har jeg fået et brev fra Njord Law firm at jeg skal betale 125 euro for destruktion af skoene.
Det er jo ikke dem der har gjort det, men skat. Så skal vi betale eller hvad gør vi?
@Jan Østergaard
Njord Law Firm repræsenterer en lang række af de store brands, og det er dem, som du skal blive enige med. Rent lovgivningsmæssigt har de jævnfør “Rolex dommen” ret til at bede om at få skoene destrueret på jeres regning.
Så har du fået en rykker, vil jeg nok anbefale, at I betaler, nå beløbet ikke er større, da I hurtigt kan bruge mange penge på rådgivning i sådan en sag.
Jeg købte et ur hos Wish , hvor der i annoncen stod køb et billigt ur, der ligner et dyrt.- Der var billede af et ur der lignede et Rolex, men stod noget andet under kronen på skiven, Nu har told taget uret og skriver om en evt. sag mv. Jeg har aldrig set uret, og har skrevet til Wish, og skrevet det var ikke det ur, som jeg havde bestilt, hvis det direkte var en Rolex kopi, Jeg fik så pengene tilbage 202 kr. Nu ser jeg så hvad denne tilsyneladende store sag udvikler sig til. Jeg er en gammel fyr på 83 år.
@Henning Krogh
Når du importerer varer fra f.eks Kina, er det dit ansvar, at disse ikke krænker eksisterende brands, som f.eks Rolex.
Der sælges en masse Rolex kopier og look-a-likes, hvor det kun er Rolex navnet, som er fjernet fra uret, men ellers er det totalt identisk designmæssigt med et Rolex ur.
Når sådanne produkter bliver taget i tolden, kan du blive pålagt at betale destruktionsudgifterne til produktet, ligesom du skal afholde dig fra at importerer produkter, der krænker Rolex produkter i fremtiden.